Min hälsoresa: Delmål 1 !

före efter bilder blurrad mikael carlsson

God morgon alla underbara människor! Idag är en “stor” dag. Mitt första delmål i min hälsoresa är avklarat! Anledningen att jag väljer att kalla det hälsoresa och inte viktresa är då det i grund och botten handlar om att få min psykiska ohälsa med depression, ångest, sömnproblem och livslust under kontroll. Att mina nya rutiner inte bara hjälper mig med det psykiska så mår ju självklart kroppen fysiskt bättre så därför väljer jag att kalla det för hälsoresa.

Vi börjar med lite historia!

Historia

Så under ett och ett halvt år har jag varit sjukskriven på grund av min psykiska ohälsa där mitt liv totalt kollapsade i slutet på 2017. Under 2018 har jag fått stor hjälp av både psykiatrin på sjukhus där jag varit inlagd 3 gånger samt att jag har kontinuerlig kontakt med läkare, psykolog och kurator på vuxenpsykiatrin i Älvängen, Ale.

Jag har egentligen under hela min uppväxt haft perioder flera gånger per år där jag går ner mig i depressioner, får sömnproblem, bygger upp ångest och går det riktigt långt utvecklar jag kraftiga självmordstankar och flyktkänslor. Trots all support från både familj och vården under 2018 så har det psykiska gått i vågor och jag har aldrig riktigt fått kontroll. Det absolut jobbigaste har varit sömnen då jag har haft extremt svårt med insomning och hålla en dygnsrytm så under nästan hela året kunde jag bara sova när jag rent av nästan däckade av utmattning, det betyder att jag väldigt ofta behövde vara vaken i närmare 3 dygn som värst innan jag kunde sova, och att hålla en dygnsrytm i dessa lägen är mer eller mindre omöjligt.

Så i början av December 2018 var jag åter igen i botten och var beredd att ta livet av mig. Tillsammans med min läkare gjorde vi en återblick i journalen för att se om vi kunde hitta ett mönster på något sätt. Det vi då fann var att de perioder jag låg inlagd på psykiatrin på sjukhus så gick mitt välmående upp med stora steg och när jag kom hem efter ett par veckor började det dala neråt igen. Så vad gör jag annorlunda på psyk jämfört med hemma? Snabbt insåg vi att det var rutiner, kost, och aktivitet.

Hemma så lyckades jag aldrig bygga upp några rutiner, jag åt när jag var hungrig och oftast inte direkt nyttig mat, och min aktivitetsnivå var ju lika med noll. På psyket så var det rutiner med uppstigning vid 7, borsta tänderna, duscha, äta frukost, lunch, middag, kvällsmål och sen sova vid 23 tiden senast. Samt att jag under dagarna var ute på mina rökpromenader ca 5-6 gånger och därmed kämpade ihop över 6000 steg per dag.

Var detta den riktiga medicinen då? Rutiner, kost, och aktivitet. Så jag bestämde med min läkare att nu är jag på botten och jag har inget mer att förlora så ge mig 3 månader där jag gör allt i min makt att bygga upp vardagsrutiner, äta minst 3 gånger per dag, och gå ut och promenera 1 timma per dag. Skulle inte detta fungera och jag mår sämre igen så har vården min fulla tillåtelse att tvångsinlägga mig då jag inte kommer klara av en så kraftig nedgång igen.

Total livsstilsändring

Sagt och gjort satte jag igång och skrev ner alla rutiner som ska ske varje dag, gå upp senast klockan 7, borsta tänder, hundar ut, frukost, lunch, promenad 1 timma, middag, dusch, ta hand om tvätt och sen somna innan klockan 23. Även valde jag att måndagar ska vara städdagar med ordentlig röjning i huset mm.

Utöver rutinerna för vardagssysslor valde jag även att ändra hela kosten och plocka bort allt vad sötsaker, snacks och hämtmat heter i vardagen och endast äta vanlig hemlagad mat, men inte någon speciell diet som lchf, eller veganskt utan helt enkelt vanlig mat som köttfärsås, chili con carne, tacos, kyckling, ris, pasta, fisk och grönsaker etc.

Däremot är jag emot hårda förbud i kosten om det inte är så att man är allvarligt sjuk på grund av sin kost, t.ex extremt överviktig, diabetes etc så självklart får jag äta någon hämtmat eller godis och snacks, men det skall vara under kontroll och absolut max en gång i veckan.

Det gäller ju i dessa typer av resor att göra allt för att hålla motivationen uppe så man inte tröttnar och lägger av, belöningar är en av de saker som boostar min motivation. Så redan från start var min belöning att när rutinerna var färdiga så var jag fri och hade inga krav på att behöva göra något annat, men också att då kunna njuta av lite choklad och snacks på helgen.

Förändringarna slog till fort

Redan efter 2 veckor märkte jag skillnad på många plan i livet. Det första som stabiliserades var sömnen. Lyckades väldigt fort att få in en behaglig dygnsrytm även om det självklart finns dagar som inte fungerar och man kommer inte upp i tid men det gäller att acceptera att detta är ett jobb som kommer ta tid och man får misslyckas men troligen är man starkare nästa dag istället. Utöver sömnen började ju även min kondition förbättras. Mina promenader gick snabbare och snabbare och när jag av ren nyfikenhet ställde mig på vågen hade jag gått ner 2 kg på att nästan inte göra någonting. En bra kost och 1 timma promenad per dag. Då slog det mig, vad kan jag göra med min kropp om jag tar motionen mer seriöst, börjar kontrollera, väga och strukturera upp kosten ännu mer?

Så min nya hobby växte fram över en natt. Ja jag är känd på grund av min ADD att gå all in i projekt och hobbys och satsar stenhårt på det men detta är ju inte vilket projekt som helst utan det är ett projekt som ska rädda mitt liv både psykiskt och fysiskt. Så jag började läsa på om olika träningsaktiviteter, kost, hälsa, psykisk ohälsa, hormoner, skador, ja det mesta som behövs för att vända om en dålig livsstil till en hälsosam livsstil. Sen har det bara rullat på.

Jag är inte den som tycker om att gå på gym, och framför allt måste jag ta saker i små steg och enkla mål för att inte tappa motivationen och lägga av. Hellre lyckas lite varje dag än att misslyckas och helt lägga av.

Veckorna rullade vidare och jag kunde hela tiden utöka promenaderna till både längre, snabbare och gå flera promenader per dag. Mitt psykiska välmående har ju självklart förbättrats och jag har kommit en bra bit men har också mycket kvar men det får ta den tiden det tar.

Så vart står jag idag?

Psykiskt har jag fått kontroll på sömnen med 70% skulle jag säga. Finns dagar som inte fungerar men merparten fungerar sömnen bra. Har även kunnat minska på sömnmedicin. Välmåendet är ju förbättrat som sagt men är en lång bit kvar. Allt vad självmordstankar heter är så gott som helt bortblåst. Vardagsrutiner fungerar till 60% mer eller mindre. Samma som med sömnen, vissa dagar går det bara inte helt enkelt.

Fysiskt är ju den absolut största skillnaden. Att gå från knappt 1000 steg per dag till idag är jag uppe i minst 20 000 steg per dag. Kroppen har ju självklart fått skrika av sig med skador och slitage men inte så konstigt då jag varit så gott som stillasittande i över 1 år.

Redan efter 1 månad började man se skillnad på kroppen, muskler började titta fram under huden, centimeter efter centimeter försvann på kroppsdelar och konditionen ökade kraftigt.

Idag har jag gått ner 16 kg genom att bara äta normal mat och promenera i rask takt varje dag.

Och så här ser kroppen ut nu!

före efter bilder blurrad mikael carlsson

Alla mina kläder jag köpte nya hösten 2018 då min gamla kläder blivit försmå är ju nu självklart förstora och jag ska snart ta fram de gamla kläderna igen.

Jag har alltså gått från XXXL i tröjor, t-shirt, kalsonger, och mjukisbyxor som då satt tight till XL som nu sitter lagom tight.

Men jag är inte färdig!

Detta är bara ett delmål i min hälsoresa. Jag har självklart mycket kvar att jobba med både psykiskt och fysiskt. Nästa delmål är att komma ner till under 100 kg i vikt och självklart jobba vidare med det psykiska och få ett bättre välmående i huvudet.

Nu kommer det dock ske lite förändringar i de fysiska aktiviteterna då jag utöver promenader även kommer växla med cykling samt börja med styrketräning hemma varannan dag för att börja underhålla musklerna och inte bara konditionen. Kommer även börja köra yoga då och då för att utöka stretchningsrutinerna och flexibiliteten i kroppen.

Ett annat mål är ju att bygga vidare på denna bloggen både för att ha någonstans att skriva av mig om min vardag men även för att andra ska få inspiration och motivation att nå ett hälsosammare liv genom kost och träning.

Så, ett delmål färdigt och nu jobbar vi vidare i livet mot bättre hälsa!

4 kommentarer

  1. Mycket roligt att få läsa och vara med på din resa.
    Jag gör en liknande resa.
    Det är kilona som skiljer oss åt, annars finns det så mycket gemensamt.

    Hejja dig! Dag för dag, steg för steg!

  2. Det är så underbart att läsa din blogg❤️Mamma❤️svämmar över. Du beskriver ditt liv så naket och självutlämnande, hoppas det kan ge inspiration för andra. Psykisk ohälsa måste lyftas, både ivården och i samhället. Finns alltid för dig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *