Svårt att vakna på morgonen?

väckarklocka alarm

Alla morgontrötta personer räcker upp en hand! 🙋‍♂️ Olika sömnproblem är nog en av de vanligaste “sjukdomarna” i världen. För vissa är det insomning, andra har svårt att vakna och vissa sover oroligt och vaknar flera gånger på nätterna. En kombination av alla är inte att leka med. När det kommer till problem att vakna på morgonen så finns det flera tips att utnyttja för att underlätta, jag själv har extremt svårt för morgonen både på grund av min psykiska ohälsa men även då jag går på sömnmediciner för att få insomningen och djupsömnen under kontroll.

Så under de senaste månaderna har jag jobbat fram flera metoder för att verkligen komma upp i tid vilket både är viktigt för sömnen i helhet men även för psyket. Dessa metoder kan delas in i två olika steg, kortsiktiga metoder och långsiktiga metoder.

Kortsiktiga metoder

Dessa metoder är de som underlättar ditt uppvaknade som du kan ta till direkt och som inte kräver någon vana eller “tränande”.

Citronvatten

När du går och lägger dig, ställ ett glas vatten med “mycket” citronjuice blandat i vid sängbordet. Citronvattnet i sig kommer inte göra något för dig men om det första du gör när din väckarklocka ringer är att dricka upp hela glaset så kommer du få en liten kick av den syrliga vätskan och sinnena vaknar till liv och du har större chans att inte råka somna om direkt.

Sluta snooza

Det må vara väldigt skönt att kunna klicka av väckarklockan och få sova några minuter till men med största sannolikhet kommer du vara ännu tröttare när larmet ljuder igen och detta gör det svårare för dig att gå upp. Så försök alltid gå upp när väckarklockan ljuder första gången.

Smart väckarklocka

Det finns 100 tals appar du kan ladda hem till din telefon som är så kallade smarta väckarklockor. Dessa fungerar så att du ställer in vilken tid du senast behöver gå upp, sen lägger du telefonen i sängen medan du sover och appen kommer med hjälp av telefonens sensorer känna av hur djupt du sover och någon gång mellan 30 minuter innan och när du ska gå upp kommer väckarklockan gå igång när du sover som lättast och är som mest vaken. (Obs glöm inte sätta telefonen på laddning då detta drar mycket batteri och dör telefonen under natten så lär du verkligen inte vakna i tid).

Gå upp innan väckarklockan ljuder

Kroppen vänjer sig om du lyckas hålla en bra dygnsrytm. Så skulle du vakna innan din väckarklocka ljuder och du ser att klockan är max 1-2 timmar innan du egentligen ska gå upp. Passa då på att gå upp direkt för troligen om du känner efter är du ganska pigg, väljer du istället att somna om så är det samma effekt som att snooza. En annan positiv effekt av gå upp innan väckarklockan ljuder är att du kommer vara tröttare på kvällen.

Byt signal och höj volymen

Det är väldigt vanligt att man sover igenom hela larmet, kroppen vänjer sig efter en tid av att ha samma ljud och volym så då och då passa på att ändra till en annan ljudsignal och höj volymen. Hur jobbigt det än kan vara att vakna av ett ryck och i smärre chock så lär du iallafall vakna till.

Sträck på dig

Direkt när du vaknar om det så är av väckarklockan eller innan, sträck ordentligt på dig i sängen. Utför så många rörelse som möjligt, allt för att väcka kroppen fysiskt och våga inte blunda! Känner du ändå att du är på väg tillbaka mot den sköna sömnen sätt dig omedelbart upp på sängkanten.

Tänd en lampa

Att tända en lampa om det så är en sänglampa eller telefonens lampa ger dig ljus och detta motverkar också möjligheten att somna om. Tycker du det är extremt jobbigt med starkt ljus på morgonen så finns det lampor som tänder upp långsamt över flera minuter så du hinner vänja ögonen.

Långsiktiga metoder

Detta är metoder som du kan jobba med på långsikt och kanske kräver lite vana och “träning”

Varmt rum

Att somna i lite svalare miljö är oftast lättare än om det är varmt men att vakna i en sval eller närmare kall miljö är oftast väldigt svårt då man hellre vill ligga kvar under det varma täcket. Så öppna ett fönster 2 timmar innan du ska lägga dig och stäng det innan du somnar så hinner rummet få upp temperaturen lagom till morgonen och du kan inte skylla på att det är kallt.

Dygnsrytm

Att hålla en jämn dygnsrytm är nog något alla blir instruerade om under sin uppväxt. Även om du så klart ska kunna njuta av några lediga dagar och få sova ut eller ta sovmorgon bör du ändå försöka hålla din vanliga dygnsrytm. Det jag brukar göra är att helt enkelt skippa att sätta väckarklockan men även om jag bara fått sova 1 eller 2 timmar längre än vanligt så går jag upp när jag vaknar av mig själv, så bara för att det är sovmorgon bör du undvika att somna om.

Drick vatten innan du ska sova

Att man ska dricka 2 liter vatten per dag är ju en bra rekommendation, men om du under kvällen kanske inte dricker så mycket ta och drick ett glas med vatten innan du somnar. Att vakna på morgonen och vara kissnödig kan hjälpa dig mycket med att komma upp och inte somna om. (Obs drick inte för mycket på kvällen bara, du ska inte behöva gå upp på toa mitt i natten).

Lös morgondagens problem på kvällen

Passa på kvällen innan att kanske ta hand om tvätten, disken, eller någon städning som du egentligen ska göra nästa dag. Då kan du vakna med minskad stress och ångest för det är en sak mindre att göra under dagen och du får mer tid till det du älskar att göra, och nej det du älskar att göra ska inte vara att sova 😉 )

Stretcha på kvällen

Att vakna med stel kropp gör att du inte känner dig flexibel och aktiv vilket också kan göra det svårare att vakna. Att stretcha igenom kroppen behöver inte ta mer än max 5 minuter så försök inte säga att du inte har tid.

Dåliga effekter av att sova länge

Något som verkligen boostar mig att komma upp i tid och undvika att sova längre än max 9 timmar är alla dåliga effekter som uppstår av att sova för länge.

Om jag sover för länge så får jag väldigt lätt huvudvärk, känner mig absolut inte mer utvilad, oftast tröttare hela dagen, får svårare att somna nästa kväll och sen får man ju lite ångest över att all tid försvann och man kanske inte hinner med det man tänkte på kvällen att man ska göra dagen efter.

Har du egna tips för att inte riskera att sova förbi din väckarklocka och snabbt komma igång med dagen? Lämna gärna en kommentar nedanför i så fall! 😀

2 kommentarer

  1. Jag har aldrig förstått hur man kan snooza 😀 Jag går upp direkt när klockan ringer, annars är det ju kört. Snoozar man så hinner hjärnan inte vakna och då blir det en ond cirkel för hjärnan. Kroppen vaknar aldrig riktigt via snooz

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *