Kvällstanke: Okunskap kan bli din död

Att vi under hela vårt liv lär oss saker är ju något av en ren självklarhet. Nu vet jag inte hur aliens fungerar men som människa slutar du aldrig lära dig saker. Så vad skulle då hända om du inte kunde lära dig saker och ta in kunskap? Jag vågar trots utan vetenskaplig forskning och bevisning säga att du skulle med största säkerhet dö.

Min hjärna är helt galen ibland. På ett dygn kan det gå från tomt till oordnat, till full fokus till shit varför började jag tänka på detta. Det är i dessa lägen som jag grottar ner mig i tankarna och kan inte sluta tänka på det så då går djupare och djupare in i ämnet istället. Det som slog mig idag är vår förmåga att lära oss saker och ta in kunskap samt hur vi utnyttjar den genom hela livet.

Låt oss ta det från start

Din förmåga att börja lära dig saker och påbörja lagring av minnen startar redan så tidigt som när du ligger i din mammas mage och skvalpar omkring. Där börjar du ta in information från troligen dina båda föräldrar då de med stor sannolikhet pratar med dig genom mammas mage. De sjunger för dig och berättar för dig att du är så saknad, älskad, och när du väl kommer ut så ska du veta att du med största sannolikhet alltid kommer vara trygg i deras famn.

Denna information snappar du upp och när du väl kommer ut, skrikandes och uppriven för att du blivit väckt från 9 månaders vila så kommer du upp i din mammas famn och du känner direkt kontakten i verkligheten och börjar ta in all annan information samtidigt som du blir lugn och trygg.

Livet har bara börjat

Nu startar livet, även om vi i denna tanke startar på dag -1, så är det först nu du är med i verkligheten. Från dag 0 pressar dina föräldrar in information om sin kärlek till dig, du lär dig hur dina föräldrar ser ut, du börjar ta in din omgivning och bygger direkt på minnen om vilka gosedjur du har bredvid dig i sängen och du lär dig hur mycket du hatar att vakna ensam när dina föräldrar lämnat dig ensam i rummet för att du inte skall vakna.

Ju mer tiden går desto mer saker lär du dig. Du äter din bäbismat med god aptit och skriker i protest när du blir erbjuden det där vidriga rotmoset med krossade köttbullar.

Rätt och fel

Under hela livet lär du dig rätt och fel, sen att detta inte lyckas appliceras på vissa individer i världen är en annan historia. Som barn har du garanterat hört, klättra inte där, lek inte med saxen, sluta ta din brors leksaker och du får inte slåss.

I ung ålder är det främst andra som lär dig vad som är rätt och fel, men även i dina första år lär du dig saker för dig själv, men även om du skar dig på kniven så kommer du nästa dag att försöka leka med den igen utan en tanke på att du skadade dig första gången.

Medvetandet jobbar med din kunskap

Trots att du lärt dig att kniven kunde skada dig så har inte ditt medvetande hunnit utvecklas och därför får du inte kopplingen i hjärnan att aj fan knivar kan göra ont om jag hanterar de fel.

När väl medvetandet kommer igång så träder du in i en uppgraderad värld. Du får en förståelse över saker och ting. Du börjar tänka logiskt och kan skydda dig från smärta.

Ny kunskap varje dag

Hela ditt liv, varje dag, varje minut och varje sekund kommer du lära dig något nytt. De mest självklara sakerna som att andas, se, känna, smaka, höra osv startar redan när du föds.

Resten av allt du ska lära dig i livet görs på 2 sätt.

  1. Bli instruerad av annan.
  2. Testa själv och se resultatet.

Att bli instruerad av annan kan nog vara något av det kämpigaste du gör i ditt liv, en stor mängd information lärs ut och ska behandlas av dig inom kort tid, och att bli helt slut i huvudet är väl inte konstigt. Vem har inte skyllt på skoltrötthet, eller sagt att jag kan inte lära mig mer, min hjärna är full. Jag har !

Nu kommer det intressanta. Trots att du känner att din hjärna är full, och du inte tror att du kan lära dig mer, låt mig då säga, du har så jävla fel.

Allt du ser, känner, doftar, smakar och hör kommer att tas in. Så hur hjärntrött du än är så kommer du att gå ut från tex klassrummet, se hur en kamrat går lite snett med ena foten, eller hur loggan för väktarbolagets klisterlapp på fönstret ser ut.

Så hur skulle jag kunna dö då?

Det som slog mig i denna kvällstanke var, förstår någon egentligen hur mycket kunskap vi tar in varje dag utan att ens tänka på det. Tänk om man hade kunnat mäta mängden information vi behandlar och bearbetar.

Förstår även du vikten av att ha kunskap ? Din kunskap är inte bara för att du ska kunna tjäna pengar på ett bra jobb. Kunskap är ett måste för att kunna göra saker på rätt sätt.

Bara för att du äger en bil så kan du inte köra, bara för att du har köpt nya löparskor så kan du inte springa, bara för att du är en människa kan du inte göra allt.

Så jobbar vi oss bakåt i denna tanken så ser vi att utan kunskap och förmågan att lära oss så skulle du helt enkelt inte kunna leva. För du skulle inte ha kunskapen om hur du skall andas, äta, osv.

Så vad du än säger så kan jag med god anledning säga till dig att kunskap och förmågan att lära samt ha ett medvetande är det viktigaste i livet. Det är de komponenterna som gör att du kan leva.

Om du läst detta och börjat tänka som mig med att sväva in i djupet av en tanke så ber jag om ursäkt för att jag troligen sabbade din sömn de närmsta timmarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *